Şifalı Bitkiler

Asma Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi C vitamini açısından oldukça zengindir. Bunun yanında A vitamini değeri de ciddi oranda yüksektir. B ve B2 vitaminlerini de barındırır. Folik asit bakımından de zengindir.  Asma yaprağı genel olarak mutfağımızda zeytinyağlı sarma ya da yaprak dolması şeklinde tüketilir. Ama çiğ olabildiği gibi turşu şeklinde de tüketilebilir.

 Sağlık Açısından Faydaları

Sürekli tüketildiğinde hafızaya destek olur. İçerdiği folik asit değeri bakımından gebelerin özellikle tüketilmesi gerekir. Kan yapıcı etkisi vardır. Bu özelliği için tüketilecekse çiğ olarak salatalarınıza eklemeniz çok daha yararlı olacaktır.  Saçların güçlenmesinde etkilidir. Yapacağınız asma yapraklı su ile saçlarınızı duruladığınızda bu etkisini gösterecektir. Nezle ve soğuk algınlığında hastalığın daha çabuk atlatılmasında yardımcı olur.

Asma Yaprağının Faydaları, Asma Yaprağının Faydaları ve Kullanımı, Asma Yaprağının Cilde Faydaları, Asma Suyunun Faydaları

Baş ağrısının dindirilmesinde kullanılır. Bunun için yaş asma yapraklarını ezip püre haline getirdikten sonra alnınıza sardığınızda etkisini çok kısa sürede gösterecektir. Asma yaprağından yapılacak şırayı içtiğinizde kan yapımında, kanın damarlardan rahat akmasına ve bağırsak yaralarına iyi gelir. Bir anlamda asma suyu da diyebileceğimiz bu sıvıya talep de çok fazladır. Sabah ve akşam birer bardak içmeniz yeterlidir. Aç veya tok karnına olması fark etmez. Neredeyse tüm bitkilerde olan idrar sökücü özellik asma yaprağı için de geçerlidir. Bu amaçla da yenebilir ya da çayı içilebilir.  Ayrıca vücuda kuvvet verici yapısı da bilinmektedir.

Hangi Yemekleri Yapılır?

Zeytin yağlı sarma, etli sarma, sarma yemeği ( ıspanak yemeği gibi yapılır ), yırtma, bulgurlu asma yemeği ( sulu yapılır ), yoğurtlu yaprak salatası, asma yapraklı ekşili çorba bunlardan bazılarıdır. Kullanımı da gayet yararlı olan bu bitki, yemek yapımında da oldukça meşhurdur.

Asma Yaprağı Suyu

Görüldüğü gibi aslında asma yaprağından çok miktarda yemek yapılabilmektedir. Yeşil bir bitki olduğu için her türlü yemekte kullanılabilir. Kendiniz de bir tarif oluşturup kendi yemeğinizi yaratabilirsiniz. Zaten asıl olan asma yaprağının tüketilmesidir. Her mevsimde bulunabilen asma aslında bir yaz bitkisidir. Yazın alıp dolabınızın dondurucu bölümünde saklayabilir lazım oldukça kullanabilirsiniz. Ama dondurmadan önce çok hafif şekilde suda kaynatmalısınız. Ya da marketlerde salamura halinde satılan yaprakları da tercih edebilirsiniz. Ama o yapraklar daha çok yaprak dolma yapımında, zeytinyağlı sarma yapımında kullanıldığı için tuz sorunu yaşayanlar için biraz tuzlu olabilir. O nedenle yemekte kullanmadan önce orta sıcaklıktaki suda 15 dakika bekletmek gerekir. Buda bazı besin ve vitamin değerlerinin kaybolması anlamına gelir. O nedenle ya mevsiminde çiğ alıp gerektiği şekilde tüketmelisiniz ya da dondurucunuza koyup saklamalısınız.

Mutfağımızda daha sık bulunması gereken asma yaprağının besin ve vitamin değerlerinden faydalanmak için her hafta bir öğünde mutlaka asma yaprağından yapılmış bir yemeğin sofranızda olmasında yarar var. Az çok cilde olsun saça olsun faydalarından bahsettik. Vücuda olan yararı tartışılmaz. Yemeklerimizde de yer alan bu yeşil yaprakları sadece mevsiminde tüketmek en iyi seçenek olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir