Merhaba arkadaşlar bugün basketbol nasıl oynanır diye soranlara detaylı bir açıklama yapacağım. Dünyada milyonlarca insan tarafından izlenen ve oynanan en popüler spor dallarından bitanesidir. Bu oyunu oynamak için gerekli olan araç ve gereçler vardır bunların olmazsa olmazları sırayla şöyle sıralayabiliriz: pota ve pota aksamları, çember ve fileden oluşan baskıya dayanıklı sepetler, scoreboard, 24 saniye cihazı, sayı cetveli, pozisyon oku ve basketbol topudur. Tabi saha ve diğer etkenler olan seyircileri buna dahil etmiyorum.
Gerekli olan araç gereçler temin edildikten sonra birazdan oyun kurallarına kısaca değinmek istiyorum. Basketbol 5 kişilik takımla oynanır, bir takımın hücum süresi 24 saniyedir, iki devreli müsabaka yapılır. Her devre iki çeyrekten oluşur, her çeyreğe ise periyot adı verilir. Avrupa liglerinde her çeyrek 10 dakika NBA’de ise 12 dakikadır. Normal süreler sonunda eğer beraberlik söz konusu olur ise 5 dakikalık uzatma eşitlik bozulana kadar devam etmektedir. Yine Avrupa liglerinde her oyuncunun 5 kişisel faul hakkı varken NBA’de 6 faul hakkı bulunmaktadır. Hücum eden takım kendi sahasından 8 saniye içinde çıkmak zorundadır. Her iki takımın ilk 3 periyotta ve uzatma periyotunda ikişer dakikalık 1 mola hakkı vardır. 4. ve son periyotta ise mola hakkı 2’dir. Futbolda kısıtlanan oyuncu değiştirme hakkının aksine basketbolda bu hak sınırsızdır. basketbol 30 metre boyunda 15 metre eninde ortadan ikiye bölünmüş sert bir zeminde oynanır. oyun hava atışıyla başlar ve takımlar en az 5 kişiyle sahaya çıkmak zorundadır. Basketbolda amaç pota adı verilen 3.05 cm yüksekliğinde ve 45 cm çapında olan çemberin içinden geçirerek sayı kazanmaktır. Şut atışı 3 sayı çizgisi olarak adlandırılan çizginin gerisinden yapılmışsa 3 çizginin içinden ise 2 sayı kazanılır. Bir takım 1 periyotta 4 faul hakkını doldurursa hücum faul hakkı hariç tüm faullerde serbest atışla cezalandırılır. Serbest atış çizgisi adı verilen çizgiden yapılan bu atışlar 1 sayı olarak değerlendirilir. bir oyuncu 5 faul hakkını doldurmuşsa yerine yedek oyunculardan biri girer ve sınırsız oyuncu değişimi yapılabilir.oyuncu değişimi için tek kural oyunun durmuş olmasıdır.
Basketbolda önemli diğer kurallardan biride atılması gereken pasların kurallarıdır. Bu kuralların başında gelenleri şöyle sıralayabiliriz:
⦁ Oyuncu pas vereceğini belli etmelidir.
⦁ Pas verilecek oyuncu müsait olmadıkça top sürme kesilmemelidir.
⦁ Topu alacak oyuncuya savunmanın uzağına doğru pas verilmelidir.
⦁ Sahayı enine geçen paslardan kaçınılmalıdır.
⦁ Pasınızın yerine ulaşacağından şüpheli iseniz o pası hiç atmayın.
⦁ Pas yaparken vücut dengeli olmalıdır.
⦁ Pas alacak oyuncuların her pası alırken hareket etme zorunluluğu vardır.
⦁ İyi bir paslaşma için her tarafın gözle görülmesi şarttır.
⦁ Her pas için mutlaka aldatma yapın.
⦁ Bütün pasların canlı ve gereken sertlikte atılmasına dikkat edin.
Atılması gereken pas kurallarından bahsetmişken bu 3 pas çeşidini de söylemeden geçemeyeceğim bu pas çeşitleri; yerden pas, tek el pas ve son olarak göğüs pası olarak 3 başlık altında incelenebilmektedir. Takipçilerimiz için basketbol hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazla içerik için bizlerden ayrılmayın.